servis novih smuči 2

Ali je nove smuči potrebno servisirati?

Naj bo prvi dan na novih smučeh perfekten.

  
Dan na novih smučeh. Je lahko sploh kaj lepšega? Vsi radi kupujemo nove smuči in jih v topli dnevni sobi razpakiramo ter občudujemo novo pridobitev. Takrat si predstavljamo kako jih bomo zapeljali po popolnih rebrcih, ko bo sonce kukalo preko vrhov pobeljenih tisočakov ali pa jih preizkusili v suhem, mehkem celcu, ki nam ga bo nosilo prek glave. Vendar pa dobimo nemalokrat vprašanja ali so nove smuči pripravljene za takojšnjo uporabo? Bi morali smuče kakorkoli pripraviti pred prvim odhodom na smučišče? Obstajajo različni pogledi na to ali sploh in kaj postoriti na novi opremi. Z gotovostjo pa lahko trdimo da različne smuči potrebujejo različen tretma pred prvo uporabo. Definitivno je vsako smučo potrebno vsaj povoskati in nekoliko zbrusiti stranski robnik na nosu in repu. Nekatere potrebujejo tudi tuning in brušenje drsne podlage (predvsem široke turne smuči). Le tako boste lahko tiste prve zavoje naredili perfektno.


Naj vas na kratko nekoliko izobrazimo; nove smuči pridejo iz tovarne s tako imenovanimi tovarniškimi nastavitvami. Kot smo že prej omenili imajo različni proizvajalci različne tovarniške nastavitve. Nekatere smuči so že v osnovi dobro nabrušene in imajo narejen izvrsten tuning. Tem manjka le še nanos voska, spet druge so v popolnoma surovem stanju in tako potrebujejo popoln servis. S sigurnostjo lahko trdimo, da morate vsake nove smuči pripeljati v servis smuči, da vam jih primerno namažemo. S tem se boste izognili takojšnjemu poškodovanju drsne ploskve, sej se v nasprotnem primeru smučka izsuši in jo je potrebno prebrusiti. S predhodni voskanjem tako podaljšate življenjsko dobo smuči in deske. Nekateri, med njimi smo tudi mi, zagovarjamo dolgotrajneše ali večkratno prvo voskanje in tako boljšo vpojnost v drsno ploskev. Kot zanimivost vam lahko povemo, da nove smuči tekmovalcev v svetovnem pokalu voskajo tako da vosek nanesejo na drsno podlago in smuči postavijo v posebne peči, ki omogočajo dolgotrajno vpijanje voska. To pri nekaterih traja tudi več mesecev! To omogoči vosku da prodre v vse kotičke in skozi celotno debelino drsne podlage in tako resnično prepoji vse pore materiala. Za normalno uporabo pa je dovolj da jih le povoskamo, počakamo, da se vosek vpije, odstranimo odvečen vosek in skrtačimo drsno ploskev. Ne boste verjeli kakšno razliko naredi malo voska in kako lepo bodo nove smuči drsele po smučišču.


Nekatere smuči pa potrebujejo bistveno več dela. Predvsem, kot smo že zgoraj omenili široke smuči. Tem je po pravilu potrebno zbrusiti drsno podlago, da je smuča spodaj popolnoma ravna in lepo ter enakomerno drsi po podlagi. Če boste z novimi smučami smučali le po globokem suhem pršiču potem ta korak ne bo naredil bistvene spremembe, če pa jih med celcom zapeljete tudi po trši ali celo poratrakirani podlagi pa je ta korak bistven za izkoristek potenciala smuči. Proizvajalci imajo pri teh smučeh veliko težavo, da tako veliko površino naredijo popolnoma enakomerno. Na oko se že vidi ravna, vendar ko jih pregledamo s posebnim orodjem pri vseh vidimo ogromno neravnin. Naredite si uslugo in reskirajte še tistih nekaj evrov za popolno pripravo smuči pri strokovnjakih, navsezadnje ste za nove smuči porabili vsaj 20x količnik cene servisa.
Kar se tiče robnikov na novih smučeh moramo reči da dandanes proizvajalci poskrbijo za zelo ostre robnike. Pravzaprav je tu potrebno naresti robnike pri repih in nosu smuči nekoliko bolj okrogle, saj s tem dosežemo večjo kontrolo smuči in mehkejši zavoj. Velikokrat opažamo da nove smuči, na katerih ni bilo narejenega tako imenovanega de-tuninga pretirano vleče v zavoj in so pri izhodu iz zavoja zaradi preostrih robnikov zadaj preveč agresivne. To se opazi takrat ko smučarje meče iz zavoja. Ampak tega postopka se ne bojte, saj vam smuči ne bomo namerno poškodovali. S posebnim kamnom in diamantno pilo jim bomo le odvzeli kanček ostrine. Pa še to bomo storili le na krivinah smuči, kjer naj smuča pravzaprav nebi imela stika s podlago med zavojem. To vam bo omogočilo, da boste imeli na začetku in koncu zavoja ravno toliko časa, da boste lepo izpeljali zavoj in se ne boste počutili kot bi bili na tirnicah.


Kupili ste si novo opremo, ki roko na srce ni bila poceni. Pustite jim par dni da zadihajo v vašem toplem domu, jih vsake toliko časa poglejte mogoče celo vzemite v roke. Izkažite jim malo pozornosti, na koncu pa jih še predajte strokovnjakom, ki vam jih bodo do potankosti pripravili za prvi spust. Smuči vam bodo pa vso to skrb vrnile že v prvem popolnem zavoju. To je pravzaprav to kar vsi iščemo kajne.